[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vetenskapligt namn: Många olika

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1553711207196{margin-right: 50px !important;}”]Det finns tusental olika grässorter i hela världen. En stor del av dem är härdiga i vårt klimat och de som pryder våra offentliga planteringar och trädgårdar kallar vi för prydnadsgräs. I Sverige finns det ett fåtal gräs som är vintergröna, tex olika sorters Carex och Sesleria. Även Cortaderia är vintergrön men den är på gränsen till härdig även i södra Sverige.

De olika gräsen har olika former och olika rotsystem och passar därför i olika sorters planteringar och sammanhang. Vissa gräs har fontänliknade växtsätt tex Miscanthus ’Gracillimus’, eller upprätt växtsätt såsom Calamagrostis ’Karl Foerster’ eller tuvat växtsätt som Festuca gauteri. De flesta gräsen växer runt sin egen axel och blir större och större. Vissa andra sprider sig med utlöpare, tex Carex, vissa Sesleria och Phalaris.

Gräs passar bra ihop med olika sorters perenner som funkia, olika sorters ormbunkar, stjärnflocka och röd solhatt. I perennrabatten bildar prydnadsgräset bra struktur även på vintern, då de ej vissnar ner. I en rabatt med mycket formklippt buxbom/idegran kan det vara fint att sätta in prydnadsgräs för att mjuka upp. Gräs är även bra som marktäckare på ytor som ska vara lättskött, exempelvis under träd.

Prydnadsgräs vill ofta stå i soligt läge i vanlig väldränerad trädgårdsjord för att undvika vinterblöta. Om man har extremt tung lera eller väldigt sandigt så bör man tillföra planteringsjord och barkmull. Det finns även gräs för den halvskuggiga till skuggiga delen av trädgården. Där trivs bland annat Molinia i sorter, Hakonegräs, Calamagrostis, Carex och även Fargesia i sorter.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1552840144447{margin-right: 50px !important;}”]

Sorter som vi ofta har i butiken:

De gräs som är nämnda i texten är gräs vi har som standardsortiment i butiken.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”131″][/vc_column][/vc_row]