Jord

Jorden är bland det viktigaste vi har i trädgården. Odla jorden och vara rädd om mikrolivet så får du friska, livskraftiga växter som utvecklas på bästa sätt. Det börjar med att välja rätt jord när man planterar. Ta reda på vilket pH-värde växten föredrar. De flesta växter trivs med pH 5. Surjordsväxter behöver en lite lägre pH för att kunna ta tillvara näringen i jorden. Det finns också växter som vill ha lite högre pH.

Växter har olika behov av jordar och det finns mycket att välja på. Grunden i alla jordar man köper på påse är torv. Torven är blandad med lera, sand och olika näringsämnen i olika sammansättningar. Många är ekologiska.

Några av de jordar vi har i vårt sortiment

Såjord

När man sår fröer är det bra att välja en såjord. Den är finare i strukturen och innehåller ofta sand eller perlit för att den ska bli luftigare, vilket är bra för det fina rötternas tillväxt. Den har också en mildare gödning.

Planteringsjord

Planteringsjord passar bra till de flesta växter. Hos oss finns det många olika sorter i olika prisklasser att välja på. Man får ofta det man betalar för, som det gamla talesättet säger.

Dressjord

Används för att toppdressa gräsmattan när man ska stödså eller för att jämna ut ojämnheter.

Rhododendronjord

Passar bra till Rhododendron och andra surjordsväxter såsom blåbär, ljung och barrväxter med flera.

Rosjord

Rosjord passar bra till rosor, klematis, rikblommande prydnadsbuskar och perenner. Den är rik på lera och micronäringsämnen som främjar knoppbildning. Det ger en rik blomning och vackra färger.

Medelhavsjord

Passar bra till citrus och olivträd och andra medelhavsväxter såsom nerium och lagerträd. Den har lite lägre pH-värde och extra tillsatt järn.

Busk- och trädjord

Bra jord att använda vid plantering av träd, buskar och perenner. Blanda busk- och trädjorden med den befintliga.

Kogödsel

Utmärkt som jordförbättring. Den ger långsiktig gödning och främjar mikrolivet.

Ni kan läsa mer om jord hos våra leverantörer Södra Århults Torv, Fagerhults torv och Hasselfors Garden.