Efter sommarens värmebölja är det nu en utmärkt tid att plantera i trädgården igen. Det är inte lika varmt och man har återigen möjlighet att vattna, samtidigt som det ofta är lite fuktigare i marken då regnet kommer i större mängd.

Fördelarna med att plantera på hösten, jämfört med våren, är många. Plantskolorna får in nya växter som har stått på tillväxt hos odlarna hela sommaren och därför är kraftigare och mer välväxta. Luften är svalare och jorden fuktigare än på våren och det innebär att man inte behöver vattna växterna i samma utsträckning.

En annan orsak att höstplantera är att växterna inte fokuserar på sin tillväxt ovan jord så här års utan riktar energin till att låta rötterna växa och rotar sig därför bättre. Detta gör även att växterna kommer igång att växa tidigare på våren och därmed hinner växa sig större och vackrare redan första året.

Lövfällande buskar, träd och perenner kan planteras så länge det finns möjlighet att gräva i jorden, det vill säga innan tjälen kommer. Man ska dock vara lite försiktig med att plantera vintergrönt alltför sent. Jorden måste vara tillräckligt varm för att rötterna ska utvecklas.

Hösten är också en väldigt bra tid att omorganisera sina rabatter och flytta plantor i trädgården.

Vita tulpaner

Höstlökar som blommar på våren såsom krokus, tulpaner, kungsängsliljor, påskliljor m fl, är det också dags att få i jorden nu. Samtidigt som man gräver ner dessa kan man tillföra benmjöl som stärker löken så att den lättare blommar igen kommande år.

Har man en lättare jord, t ex sandjord, kan det vara en god idé att höstgödsla med en PK-gödning för att stärka växten och hjälpa den övervintra.

 

Sammanfattningsvis så är det bättre att plantera på hösten eftersom

  • Planteringarna kräver mindre bevattning
  • Kvaliteten på växterna är bättre
  • Växterna rotar sig bättre då de inte fokuserar på tillväxt och bladmassa
  • Du får tidigare tillväxtstart på våren
  • Växterna växer sig större fortare under säsongen