
Invasiv lövplattmask – Obama nungara
Obama nungara är en invasiv lövplattmask som ursprungligen kommer från Sydamerika. Under de senaste åren har den spridit sig till flera EU-länder, och nu har den även påträffats i Sverige.
Varför är Obama nungara ett hot?
Om denna plattmask etablerar sig i Sverige kan det få allvarliga konsekvenser för vårt ekosystem. Den livnär sig på daggmaskar och andra viktiga marklevande organismer, vilket kan påverka jordbruk och trädgårdsodling negativt.
Sedan den 7 januari 2025 omfattas Obama nungara av så kallade nödåtgärder enligt Länsstyrelsen. Det innebär att det är förbjudet att medvetet sprida arten. Man får inte hålla den, låta den växa, överlåta, utbyta eller släppa ut den i naturen.
Vad gör vi på vår plantskola?
För att motverka spridningen av plattmasken genomför vi noggranna kontroller av allt växtmaterial från utlandet som kommer till vår anläggning. Rutinerna har skärpts i enlighet med Länsstyrelsens riktlinjer. Även våra leverantörer, både svenska och utländska, har utökat sina kontroller. Risken är störst att masken följer med krukodlade växter, medan spridning via barrotade växter bedöms som mycket osannolik.
Så känner du igen lövplattmasken
Obama nungara har en lång, platt kropp som är mellan 5 och 7 cm lång – ibland upp till 10 cm. Den har en mellanbrun färg med mörkare fläckar eller marmorerat mönster, liknande det hos leopardsniglar. Undersidan är beige och kroppen är slemmig med en något vågformad rörelse. Äggen är cirka 0,5 cm stora, klarröda när de är nylagda och blir bruna/svarta efter några dagar. Masken är mest aktiv efter skymning och gömmer sig på platser där man även kan hitta mördarsniglar.

Råd till dig som köper växter
För att minska risken för spridning rekommenderar Länsstyrelsen följande:
- Inspektera krukodlade växter noggrant – i och under krukan samt runt växten. Använd gärna ficklampa då masken kan reflektera ljuset.
- Om du hittar en plattmask, avliva den genom att lägga den i en burk och hälla kokande vatten över. Klipp den aldrig – plattmasken kan föröka sig genom delning, och varje bit kan bli till en ny individ.
- Håll krukan isolerad en tid innan plantering. Fortsätt att observera växten och undersök jorden runt rotklumpen flera gånger.
- Har du köpt flera växter av samma sort? Kontrollera även dessa noggrant – risken är att även de kan vara drabbade.
- Dokumentera fyndet med ett foto för att underlätta artbestämning och kontakta snarast plantskolan där du köpt växten så de kan kontakta växtleverantören.
Mer information
Skillnadens trädgård har en väldigt bra och informativ video på deras facebooksida: https://www.facebook.com/reel/1045265227519140?locale=sv_SE
För mer detaljer, besök gärna Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets hemsidor. Genom att alla tar sitt ansvar och följer dessa råd kan vi tillsammans bromsa spridningen av den invasiva lövplattmasken.
Faktainnehållet är hämtat från Länsstyrelsen, Naturvårdsverket med flera källor
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.