Nyheter i butiken 2019

Dvärgmandel Prunus tenella ’Kati’

Vi har fått in dvärgmandel ’Kati’ i butiken både i buskform och som ett litet träd ympat på 125 cm. ’Kati’ är en vacker upprättväxande mindre buske eller träd. I buskform blir den sällan större än 80-100 cm. Den blommar flitigt och länge i april-maj månad med mörkrosa nästan röda blommor som breder ut sig på grenens fulla längd. Frukten är en liten, hårig, och mandellik, men inte ätbar. Trivs i soliga lägen med mullrik, väldränerad jord.  Växten är ett vackert blickfång för en mindre trädgård där en prunkande blomning önskas.

 

Koreanskt biträd Euodia hupehensis

Vårt stora trädsortiment har blivit rikare med Euodia huphensis, binas klara favorit! Trädet blir medelstort ca 8-12 m, med bred rundad krona. Bladen är riktigt stora och kan bli upptill 45 cm långa. Blommar rikligt med krämvita, väldoftande blommor som sitter täta stora samlingar. Det blir en viktig källa för pollen och nektar till insekterna under sensommaren. Trädet får små mörkvioletta bär på hösten. Relativt kravlöst träd som trivs i sol till halvskugga i väldränerad, näringsrik jord. Härdig zon I-II.

 

Rödlönn Acer rubrum ’Scanlon’

Rödlönnen med smal upprättväxande krona blir ca 8-10 m hög och ca 3-4 m bred. Blommar på bar kvist med iögonfallande röd färg i april månad, sen utvecklar träden klasar av små röda långskaftade näsor. Frågan varför trädet har så stort prydnadsvärde får sitt svar framåt hösten när den enastående höstfärgen träder fram. Har man inte stor plats i trädgården men vill ha mycket färg är rödlönnen ett självklart val. Har man större plats kan man få en fin masseffekt genom att plantera rönnen i grupper. Trivs bäst i väldränerad lite surare jord i soligt till halvskuggigt läge. Zon I-II

 

Svartbjörk Betula nigra ’Summer Cascade’

En spännande form av hängbjörk som passar fint som solitär intill ett vattendrag. Ett mindre hängande träd som är ett bra alternativ till hängsälg. Uppbindes till slutlig höjd, så man ’bestämmer själv’ hur högt trädet ska bli. Barken är gräddvit och exfolierande. Anspråkslöst träd som är resistent mot sjukdomar och skadedjur. Trivs på de flesta jordar i solig-halvskuggigt läge, kan även stå fuktigt. Zon I-IV.