Funkia

Vetenskapligt namn: Hosta

Funkia är en gammal växt som japanerna odlade långt innan den kom till väst någon gång på 1780-talet.

Det finns många arter av funkia. Hosta fortunei, blomsterfunkia, H. sieboldiana, daggfunkia, H. plantaginea, doftfunkia och H. undulata, brokfunkia, bara för att nämna några.

Namnsorterna är tusentals, allt från små nätta som ’Blue Mouse Ears’ till riktigt stora som ’Empress Wu’, som kan bli upp mot 150 cm hög. Bladens färg varierar i det oändliga, vitbrokiga, gulbrokiga, mörkgröna, klargröna, gulgröna, grådaggiga, strimmiga och till och med vita. Nyanserna i färgskiftningarna beror mycket på om plantan står ljust eller mörkt. Detta gör att två exemplar av samma namnsort kan se olika ut i olika lägen. Bladen är inte bara olika i färg utan varierar även i bladform. Det finns hjärtformade, runda, ovala eller smalt lansettformade.

Förutom vackra blad har funkian, till humlornas stora glädje, blommor. De kan vara vita eller varierande nyans av lila och sitter som små klockor längs en stängel som skjuter upp ur bladverket.

I en rabatt är funkian fin att samplantera med bambu, japanska lönnar och ormbunkar. Den planteras även med fördel tillsammans med vårlökar så som pärlhyacinter, narcisser och tulpaner, då funkians blad döljer de vissnande vårlökarna.

Funkian är i regel en lättskött växt som håller sig frisk. Den trivs på de flesta jordar men vill gärna ha det lite fuktigt och väldränerat. Vissa trivs bäst i skuggan medans andra klarar soliga lägen, under förutsättning att vattentillgången är god. Funkia trivs även mycket bra i kruka.

Sorter som vi ofta har i butiken:

Hosta sieboldiana ’Elegance’, Hosta Tardianagruppen ’Devon Green’, Hosta ’Francee’, Hosta ’Royal Standard’, Hosta ’August Moon’