[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vetenskapligt namn: Clematis

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1553709783594{margin-right: 50px !important;}”]Släktet klematis är ett väldigt stort släkte med ett par hundra rena arter och till det kan man lägga de ständigt ökande hybriderna. Det finns omkring 1000 storblommiga och nästan lika många småblommiga. Det är en klängväxt som finns i en mängd höjder, färger och former.

Klematis passar bra att samplantera med andra buskar och träd. Att plantera en klematis i en pergola eller på staket är ett fint sätt att skapa inramning i trädgården. Rosor och klematis är en oslagbar kombination, tillsammans med lavendel och pioner.

Klematis trivs i de flesta lägen, allt från sol till skugga. Man brukar säga att klematis vill ha det svalt om ”fötterna” och värme till blommorna. Om det inte finns naturlig skugga där du ska plantera din klematis går det utmärkt att plantera en perenn, med inte alltför kraftigt rotsystem, för att ge skugga. De gillar bäst att stå i kalkhaltig, kraftig, fuktighetshållande jord. Undvik att plantera klematis invid en husvägg. Där är det för torrt, varmt och väldränerat.

Att beskära sin klematis behöver inte vara svårt, de slutar inte att växa eller att blomma bara för att man har missat att klippa. Om man vill beskära så bör man veta vilken sort man har. Man brukar dela in alla klematis i tre beskärningsgrupper. Grupp 1 innefattar de tidigblommande klematisarna. De blommar på fjolårsveden och behöver bara beskäras om de ska föryngras. I grupp 2 hittar vi de storblommiga sorterna som blommar tidigt. De blommar både på årsskotten och fjolårsskotten och kan med fördel skäras tillbaka lite efter blomning. Om man tillför lite näring vid beskärning kommer klematisen igång igen och kan hinna blomma en gång till på årsskotten. Grupp 3 består av de klematis som blommar efter midsommar och som blommar på årsskotten. De bör varje vår skäras ned till 20–30 cm.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”131″][/vc_column][/vc_row]