[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vetenskapligt namn: Lavandula

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1553710084288{margin-right: 50px !important;}”]Släktet Lavendel har ca 30 arter, de flesta hemmahörande i medelhavsområdet och i Afrika. I Sverige finns det 2 arter som är härdiga. Lavandula angustifolia med sorter som ’Munstead’ och ’Hidcote’ med blålila blommor och Lavandula x intermedia. På svenska kallas den för Lavandin och sortnamnet är ’Grappenhall’. ’Grappenhall’ har purpurblå blommor på långa blomax och svag doft. Lavandin har lite sämre härdighet än vanlig lavendel men i Skåne brukar det inte vara några problem.

Lavendel blommar i juli till augusti i blått, rosa och vitt.

Den passar bra ihop med rosor, pioner, lammöron, salvia, olika timjansorter och även i kryddlandet. Som kantväxt, antingen runt rabatter eller längs gångar, skapar den struktur även vintertid.

Lavendel är en utmärkt bi- och fjärilsväxt. Vill man värna om djuren i trädgården är det en utmärkt växt att plantera. Vi människor kan också äta lavendel. Den används med fördel som smaksättare i kakor.

Lavendel trivs i soligt läge och vill gärna ha det torrt om fötterna även om vintern.

Beskärning sker runt mars/april. Årlig beskärning gör att plantan blir tät och inte alltför stor. Vill man ha en hög och yvig planta kan man låta bli att beskära.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”131″][/vc_column][/vc_row]