[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vetenskapligt namn: Paeonia

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1554053420617{margin-right: 50px !important;}”]Släktet har minst 30 olika arter som härstammar från Europa, Östasien och Nordamerika. Den växer vilt på ängar, bland buskar och på klippor.

Bondpionen, Paeonia officinalis ssp. officinalis, odlades i Sverige redan på 1600-talet men luktpionen, Paeonia lactiflora, kom först i slutet av 1800-talet.

Pioner finns dels som örtartade plantor som vissnar ner på vintern och dels som vedartade som fäller bladen från sina grenar på vintern. Det finns även en hybrid mellan dessa, den sk Itoh-pionen, som liksom de örtartade vissnar ner på vintern. Blommorna finns i allsköns färger, enfärgade och flerfärgade, enkla, fyllda eller halvfyllda.

Pionen trivs i djup humusrik jord som är fuktighetshållande men väldränerad. Soligt läge med lätt skugga delar av dagen är optimalt.

När man planterar pioner är det viktigt att man planterar dem grunt så inte jordstammen hamnar för djupt. Detta kan resultera i att pionen inte blommar på många år.

I rabatten är pionen vacker tillsammans med lavendel, rosor, funkia och höstanemoner.[/vc_column_text][vc_column_text]

Sorter som vi ofta har i butiken:

Paeonia lactiflora ’Sarah Bernhardt’, Paeonia lactiflora ’Karl Rosenfield’, Paeonia lactiflora ’Shirley Temple’, Paeonia lactiflora ’Buckeye Belle’, Paeonia lactiflora ’Coral Charm’, Paeonia x festiva ’Alba Plena’,Paeonia x festiva ’Rubra Plena’, Paeonia suffruticosa[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”131″][/vc_column][/vc_row]