[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vetenskapligt namn: Hydrangea

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1553708973807{margin-right: 50px !important;}”]En mycket omtyckt trädgårdsväxt som finns både som klättrande och i buskform i olika storlekar.

Hydrangea macrophylla (vanlig trädgårdshortensia) känner vi igen på den ungefär meterhöga busken med de färgglada, stora, runda blommorna i rött, blått, rosa och vitt. De blommar från juli och framåt. De blommar på fjolårsskotten, vilket innebär att grenarna, en sträng vinter, kan frysa in och blomningen uteblir. En alltför grov beskärning kan också göra att man klipper bort blomknopparna. Det finns en selektion av Hydrangea macrophylla som heter ’Endless Summer’. Den blir lite högre än vanliga macrophyllan och blommar både på årsskott och fjolårsskott.

Hydrangea paniculata kallas på svenska för syren- eller vipphortensia, vilket är samma sort. De blir allt från 50 cm till 2,5 m höga. Syrenhortensiorna börjar blomma i juli då det mesta annat i buskväg har blommat över och blommar i gynnsamt väder ibland in i oktober. Det som skiljer de ungefär 50 olika sorterna åt är utseende på blomman och storleken på busken. Färgspannet på blommorna är allt från helt vita eller limefärgade sorter till de som skiftar från vitt till rosa och vitt till rött under säsongen. Alla blommar på årsskotten så man behöver inte vara rädd för att missa en blomning. Beskärning sker på våren runt mars/april då de kan klippas ner ganska kraftigt.

Den klättrande hortensian (Hydrangea petiolaris) kan bli ca 4–6 m hög och blommar med vita flata blomställningar som brukar sitta kvar en bit in på hösten när den har fällt sina blad. Den klättrar med hjälp av sugfötter så den suger sig fast på underlaget. Går även bra att använda som marktäckare.

Hortensior passar bra ihop med diverse perenner såsom funkia, ormbunke, pion, stjärnflocka, trebladsspira och prydnadsgräs. Andra buskar såsom olika olvon, stramt klippta buxbom/idegran och rhododendron är vackra grannar i planteringar. Att bara plantera hortensior som en häck under fönster eller bredvid en gång blir ett maffigt blickfång i trädgården.

Hydrangea macrophylla och Endless Summer serien vill gärna stå i sol till halvskugga i mullrik fuktighetshållande jord för att trivas. Om man väljer en av de blå sorterna exempelvis ’Clara’ eller Endless summer ’Original’ så får man plantera dessa i rhododendronjord. De vill ha ett lågt ph-värde för att bibehålla sin blåa färg. Om man sätter dom i vanlig mullrik jord går färgen över till rosa.

Hydrangea paniculata vill också stå i mullrik fuktighetshållande jord. De ändrar dock inte färg om de blir planterade i rhododendronjord. Syrenhortensiorna trivs även att bli planterade i lite mer skuggiga lägen. Klätterhortensian vill också gärna ha det mullrikt, men är förövrigt väldigt lättodlad. Den trivs bra i både sol och full skugga. I full sol blir bladen ljust gröna och i skugga får den en fin mörkare nyans på bladen och blommorna framhävs bättre.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1552834926443{margin-right: 50px !important;}”]

Sorter som vi ofta har i butiken:

Under säsong brukar vi ha en hel del hortensior i butiken. Bland de vanliga trädgårdshortensiorna har vi namnsorter som ’Clara’, ’Bella’, ’Alma’, ’Dorotea’. I Endless summer serien har vi ’Orginal’ ’Twist n shout’ och ’The Bride’. Av syrenhortensiorna har vi bla ’Wims red’, ’Bobo’, ’Limelight’, ’Little lime’, ’Kyushu’, ’Unique’. Ekbladshortensian har också en stående plats hos oss.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”131″][/vc_column][/vc_row]