Välkommen på trädgårdsdag den 23/3!

Då föreläser Eva Robild om beskärning, Christina Högardh-Ihr om rosor, Sandra Lindell och odling samt Mattias Rosberg från @barayama.maples om japanska lönnar.

 

ProgramEva Robild
10.30-11.00 samt 12.00-12.30

Eva Robild, författare till boken Konsten att beskära och utbildad i beskärning, ger råd och tips kring beskärning av fruktträd, bärbuskar samt prydnadsträd- och buskar samt tipsar om lämpliga redskap.

Bild: Eva Lie

 Mattias Rosberg
11.00-12.00

Mattias och hans fru startade med en trädgård helt utan träd, med få rabatter men med en stor gräsmatta. En ganska typisk villatomt som under 13 år omvandlats till en vacker trädgård med en stor samling av japanska lönnar.

Den första japanska lönnen var en ’Osakazuki, en lönn i miniatyrformat som med sina fantastiska lönnblad direkt drog till sig Mattias intresse. Detta blev startskottet för ett växande trädgårdsintresse och jakten på fler lönnar började. Idag finns dessa fantastiska träd nästan överallt i trädgården, i massor av färger och varianter.

Genom åren har Mattias skaffat sig många erfarenheter av hur man får japanska lönnar att trivas på bästa möjliga sätt i vårt skånska klimat. Vad bör man tänka på när det gäller beskärning av japanska lönnar? Kan man odla japansk lönn i kruka?

 


Sandra Lindell
12.30-13.00

Sandra Lindell är utbildad trädgårdsingenjör med odlingsinriktning och har sedan examen 2020 drivit trädgårdsföretaget Såsom Sandra sår AB i vilket hon odlat bin, grönsaker och snittblommor till försäljning, haft workshops och erbjudit trädgårdsrådgivning. Fr o m 2024 arbetar hon hos oss på Trädgårdsbutiken plantskolan i Vellinge.

Är du precis igång och ska börja odla i din trädgård eller har du redan odlat ett tag och vill nu utöka din odlingsyta?  Sandra ger tips och trix på olika tekniker hur du kan anlägga nya odlingsbäddar, helst med sådant som du kanske redan har liggandes hemma.

 Christina Högardh-Ihr
13.00-14.00

Vi gästas av rosexpert Christina Högardh-Ihr som berättar för oss vad som är bra att tänka på inför rosplantering.

Vilka sorter ska man välja, hur djupt ska man plantera, hur stort avstånd ska man egentligen ha till olika rosor och kan man plantera rosor i kruka?

Christina är rosboksförfattare, odlare och föreläsare sedan många år och driver företaget The Green Guide som bland annat erbjuder kurser i rosodling.

https://academy.thegreenguide.se/

 


Utöver detta finns Gardena, Skånefrö och Fausol på plats och pratar om sina produkter.

Köp fika från Café Fatto Benes lilla kaffebil!

Varmt välkomna!