Heliotrop

Årets Sommarblomma 2024

Heliotrop även kallad Parfymblomma, en väldoftande växt med stora, violettblå blomflockar som sprider en stark doft av vanilj och honung. Denna doft lockar till sig både fjärilar och bin, vilket gör Heliotrop till en viktig växt för våra ekosystem. På 1960- och 70-talet var Heliotrop vanligare i hemträdgårdar och på balkonger, men idag är den mer sällsynt där, trots att den ofta används i offentliga miljöer.

Den trivs bäst i varmt och soligt läge, men klarar sig också bra i vandrande skugga. En vindskyddad plats med luftig, väldränerad jord är idealisk. För bästa resultat, använd blomjord med hög andel sand och lecakulor, eller lätt sandjord för trädgårdsplantering.

Vattna lite men ofta för att undvika att de känsliga rötterna torkar ut. Tillför näring en gång i veckan när du vattnar, om jorden inte redan innehåller långtidsnäring. Heliotropens skönhet och doft gör den till ett utmärkt val för både estetiska och ekologiska ändamål.

Juryns motivering

Lyckan är att vila blickarna på en fjäril som suger sin nektar från blommorna hos en mustigt purpurfärgad Heliotrop. Känn in kontrasterna dem emellan och finn nyttan de gör för vårt ekosystem. Luta dig över blommorna så får också du känna de mest ljuvliga parfymdofter med inslag av honung och vanilj.”

Heliotrop
Heliotrop
Heliotrop
Heliotrop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *