[vc_row][vc_column width=”2/3″ css=”.vc_custom_1553354987477{margin-right: 50px !important;}”][vc_column_text]

Vetenskapligt namn: Heuchera micrantha

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1552838690761{margin-right: 50px !important;}”]Släktet Heuchera är hemmahörande i Nordamerika med ca 55 arter. De växer gärna i skog och på klippig mark. I slutet av 1800-talet blev den en omtyckt trädgårdsväxt här i Sverige.

[/vc_column_text][vc_row_inner css=”.vc_custom_1553354951809{margin-right: 50px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11869″ img_size=”medium”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11870″ img_size=”medium”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11868″ img_size=”medium”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1553704863593{margin-right: 50px !important;}”]Alunroten är perenn och växer med en tät bladrosett. Den finns i många olika färger och brokighet, allt från grön till mörkaste vinrött, nästan svart. Blommorna är små och klocklika på stänglar i vitt och rosa. Det kommer hela tiden nya spännande sorter som förökas genom mikroförökning vilket innebär en vegetativ förökning av mycket små växtdelar. Alunroten blir cirka 30 cm hög och ungefär lika bred. Blomstänglarna sticker upp ytterligare 25–30 cm.

Alunroten trivs i mullrik och gärna kalkhaltig jord i sol till halvskugga. Den fungerar också mycket bra i kruka.

Plantera den gärna ihop med andra bladväxter som till exempel funkia och ormbunkar som trivs i halvskugga. Använd den som kantväxt för olika inramningar av antingen rabatter eller gångar. De kan då planteras med cirka 30 cm avstånd mellan plantorna.

De sorter som har väldigt mörkt bladverk kan man med fördel plantera med växter som har limefärgade blad eller blommor, t ex Echinacea ’Green Jewel’, hortensia ’Limelight’ eller daggkåpa.

Andra blommande perenner som stjärnflocka, akleja, pioner och nävor lyfts också lite extra när de får alunroten som granne. Under ett japanskt gräs med röda vippor blir det extra fint med en rödbladig sort.

Alunroten passar även utmärkt att ha som en grund i kruka under hela säsongen. Bladen är dekorativa och blir kvar långt in på hösten. På våren är den ett fint sällskap till vårlökar och penséer. På sommaren kan man kombinera den med ett vackert gräs och sommarblommor. I höstens krukplanteringar är den ett fint komplement till kärleksört, ljung och muehlenbeckia.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1552834101704{margin-right: 50px !important;}”]

Sorter som vi ofta har i butiken:

Palace Purple, Rachel, Velvet Night, Obsidian, Black Pearl, Schneewitchen (gröna blad och vita blommor), Leuchtkäfer (gröna blad och röda blommor), Lime Rickey och Marmalade.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”131″][/vc_column][/vc_row]