Bambu

Vetenskapligt namn: Olika arter Fargesia, Phyllostachys, Sasa med flera

Bambu växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika. Vissa arter växer också vilt i Europa.

Bambu är vintergrön och pryder rabatten hela året med sitt rasslande, gröna bladverk. De finns i olika höjder. Bladen kan vara alltifrån jättesmå till relativt stora och stjälkarna har varierande färger och grovlek beroende på art och namnsorter.

De gula stjälkarna lyser upp trädgården medan de gröna smälter in i miljön och de svarta skapar dramatik. Man kan framhäva stjälkarna genom att ta bort de nedre bladen.

De vintergröna bladverken kan användas som bakgrund till andra växter eller som avskiljare mot saker man vill dölja i trädgården. Vissa sorter kan klippas till häck. Den blir en fin inramning till dammar. Framhäv gärna växterna med belysning.

De flesta sorter trivs bra i halvskugga och lite fuktiga förhållanden. De kan även planteras i kruka* men då kräver de regelbunden vattning och gödning.

Vissa sorter har väldigt aggressiva rötter och kan behöva en rotspärr om man inte vill ha bambu i hela trädgården.

Jordförbättra ordentligt med kogödsel och ogödslad torv när du planterar så kommer dina bambus att trivas bra. Under säsong är det bra med bevattning och någon form av gödning. Duscha gärna bladen när sommardagarna har varit varma eller blåsiga.

Beskärning är oftast inte nödvändig men man kan behöva rensa ut döda grenar.

Sorter som vi ofta har i butiken:

Fargesia ’Bimbo’, Fargesia ’Simba’ Fargesia ‘Super jumbo’

* Vår växtgaranti omfattar inte växter som planterats i krukor, urnor eller på annat sätt ovan jord.