[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vetenskapligt namn: Echinacea purpurea

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1552830191920{margin-right: 50px !important;}”]Släktet Echinacea har 9 arter hemmahörande i Nordamerika där de växer på prärien och andra liknande torra platser. Echinacea har odlats från 1800-talet i Sverige, dock sparsamt, men är nu en vanlig trädgårdsväxt i rabatterna. Den är också känd under namnet rudbeckia.[/vc_column_text][vc_row_inner css=”.vc_custom_1552840285092{margin-right: 50px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11846″ img_size=”medium”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11848″ img_size=”medium”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”11847″ img_size=”medium”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1553711874228{margin-right: 50px !important;}”]Den röda solhatten (Echinacea purpurea) finns i många olika färger, rosa, vit, röd, grön, gul och orange med mer eller mindre hängande kronblad och en gulbrun topp. Den stora prästkrageliknande blomman lyser upp rabatten.

Läkerudbeckian (Echinacea pallida) har en skirare framtoning. Med sina vita till ljusrosa, smala och väldigt hängande kronblad, kan den nästan se lite ledsen ut. Den har även smala blad jämfört med den röda solhatten som har större och grövre blad.

Solhatten blommar på sensommaren från juli till september och blir ca 80 cm hög.

I dagens samhälle används extrakt från röd rudbeckia, läkerudbeckia (Echinacea pallida) och liten läkerudbeckia till att stimulera immunförsvaret och mot lindriga infektionssjukdomar.

Echinacea purpurea 'Green Envy'Rudbeckian är väldigt vacker att kombinera med andra bi och fjärilsväxter såsom anisisop, jätteverbena, salvia, bolltistel och lavendel. Andra goda grannar är olika prydnadsgräs såsom tuvrör, tuvtåtel och blåtåtel. Den blir, tillsammans med nävan ’Rozanne’ och olika sorter av kärleksört, ett färgsprakande inslag i trädgården på sensommaren. Plantera gärna in några städsegröna växter såsom idegran eller buxbom för att få en stomme även på vintern.

Rudbeckian vill gärna planteras i ett soligt läge med väldränerad lätt och humusrik jord. Undvik vinterfukt. Den är relativt torktålig när den har etablerat sig.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1552840350766{margin-right: 50px !important;}”]

Sorter som vi ofta har i butiken:

Det finns en uppsjö av olika namnsorter på marknaden. Vi brukar bland annat ha ’Magnus’, ’Alba’, ’Green Twister’, ’Ruby Glow’, ’Art’s Pride’, ’Sunseekers Magenta’, ’Green Jewel’ och ’Rubinsteern’ i vårt sortiment under säsong.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”131″][/vc_column][/vc_row]